Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie tylko przygotowywanie potraw czy układanie menu, ale także dbałość o właściwe przechowywanie żywności. Należy zaopatrzyć się w takie elementy wyposażenia jak na przykład witryna chłodnicza.
Dlaczego chłodzenie żywności jest niezbędne w lokalach gastronomicznych?
Jednym z miejsc, w których chłodzenie żywności odgrywa ważną rolę, jest lokal gastronomiczny (restauracja, bar, lodziarnia, kawiarnia itp.). Przechowywanie żywności zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny – a przez to rozumie się także chłodzenie artykułów spożywczych – jest absolutnie kluczowe z punktu widzenia właściwie każdej placówki gastronomicznej, w której serwuje się mięsa, mrożonki itp.
Sprawne chłodziarki czy zamrażarki są niezbędne do tego, by zapewnić poszczególnym produktom właściwe warunki przechowywania oraz przedłużyć termin przydatności żywności. Właściwie, w dwudziestym pierwszym wieku trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie placówki gastronomicznej bez tego typu urządzeń.
Do urządzeń z tej kategorii zalicza się m.in. chłodziarki oraz lodówki; oprócz tego ważną rolę odgrywa witryna chłodnicza. Jej znaczenie jest o tyle duże, gdyż witryna chłodnicza:
- umożliwia utrzymanie przez długi świeżości produktów spożywczych,
- stanowi efektowny element ekspozycji – klienci mogą dzięki temu zobaczyć, jak prezentują się np. sorbety, ciastka, torty czy lody w różnych smakach (odpowiednio dobrane pod kątem designu urządzenie przyciągnie uwagę klientów. Kto wie, być może zachęci ich do zakupu produktów?).
Taki stan rzeczy sprawia, że podczas wyboru witryny chłodniczej do lokalu gastronomicznego trzeba zwrócić uwagę zarówno na parametry techniczne, jak i estetykę mebla.
Przydatność witryn chłodniczych w lokalach gastronomicznych. Podsumowanie
Nie będzie przesadą stwierdzenie, że urządzenia chłodnicze, w tym na przykład witryny, to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia placówek gastronomicznych. Bez korzyści, które one oferuję, właściwie niemożliwe byłoby sprawne funkcjonowanie kawiarni, restauracji czy lodziarni.
Witryna chłodnicza pozwala nie tylko na utrzymanie odpowiedniej temperatury poszczególnych artykułów spożywczych (w tym na przykład sałatek, wędlin, gotowych dań czy napojów, zależnie od indywidualnych potrzeb lokalu) niezależnie od temperatury powietrza, ale także umożliwia zaprezentowanie deserów czy innych dań; apetyczny wygląd poszczególnych potraw może skutecznie przyciągnąć klientów.
Ciekawe rozwiązania w tej kwestii można znaleźć np. na stronie sklepu gastroplaneta.pl.